Gode råd til at få styr på økonomien

Føler du, at du lever sparsommeligt, for alligevel ikke at have penge nok til hele måneden? Er der ofte lavvande på kontoen halvt inde i måneden? Har du svært ved at danne dig et overblik over, hvad du bruger dine penge på? Så læs med her gode råd.

Få styr på dit forbrug

Når man gerne vil have et bedre overblik over sin økonomi, er første step at gemme alle kvitteringer. I stedet for blot vanligt at takke nej til kvitteringen i supermarkedet, skal man takke ja, tage den med hjem, og gemme den sammen med alle andre kvitteringer under samme måned. Man bruger nemlig hurtigt penge på mange små indkøb, som man tænker er ligegyldige, da beløbet er så lavt, at det ikke burde gøre noget. Men har man mange af den slags spontan- og småindkøb, kan det hurtigt løbe op og være der, man mister sine penge.

Skriv ned

En god idé er at anskaffe sig en notesbog at skrive sine indkøb ned i. Når man kommer hjem med sine kvitteringer, kan man notere beløb samt købets formål. Det indikerer om beløbet er brugt på mad og andre dagligvarer, restaurant- og cafebesøg, shopping- eller byture. Dermed kan man udregne sidst på måneden, hvor mange penge der er brugt inden for et hvert område. Ofte bruges flere penge i byen og på shopping end man lige tør tænke på, hvorfor det er en god ide at holde styr på det med kvitteringer og notesbog.

Madplan

Man bør kun handle en gang om ugen, da man sagtens kan købe ind til hele ugen. Dermed undgår man også turen til supermarkedet hver eller hver anden dag, man mindsker risikoen for spontankøb, og man sparer penge når man køber ind til en hel uge ad gangen.
Man kan optimalt sætte sig ned hver søndag og planlægge den kommende uges måltider. Ud fra denne plan kan man forberede en indkøbsliste, som man kan tage med sig ned i supermarkedet. Har man en liste klar, når man går i supermarkedet, har man også nemmere ved at undgå spontankøb.
Det er derfor en god idé at planlægge ugens måltider på forhånd, så man kan købe ind til kun de formål. Derefter skal man gemme kvitteringen, og så snart man kommer hjem, bør man notere købet i sin notesbog.