Er det første gang du skal købe bolig? Så er en andelsbolig en god måde at starte som boligkøber. Det er nemlig relativt billigt at købe og bo i en andelslejlighed. Der er dog nogle ting, der er vigtige at være opmærksom på inden du kaster dig ud i et køb af din første andelsbolig.
Andelsboliger du bør passe på
Det første du bør overveje inden du begynder at købe en andelsbolig, er hvilke konsekvenser det vil få for dig hvis vurderingen af foreningens ejendom falder. Her risikerer du nemlig at tabe penge når du skal sælge lejligheden.
Det er blandt andet om foreningen har optaget variabelt forrentet lån, så rentestigninger kan ende med at sende din husleje i vejret samt hvordan vil du hæfte, hvis foreningen kommer ud i økonomiske udfordringer, da du kan risikere at hæfte hele din formue, hvis foreningen går konkurs.
Der blev stiftet en række nye andelsboligforeninger, hvor ejendommene ofte blev indkøbt til relativt høje priser, i perioden mellem 2002 frem til finanskrisen i 2007. Dette betød at foreningernes rådgivere i nogle tilfælde blev fristet af nogle kreative låntyper, som gav en kunstig lav startydelse og en stigende ydelse undervejs i låneforløbet.
Man kan kende de nyere stiftede foreninger på deres høje boligafgift. Disse bliver typisk solgt igennem en ejendomsmægler. Den tekniske pris vil ofte ligge tæt på prisen på en tilsvarende ejerlejlighed, som gør andelsboligen mindre attraktiv sammenlignet med en ejerlejlighed med et lavtforrentet lån.
Den tekniske pris er sammensat af prisen på andelen og køberens andel af foreningens fælles gæld.
Finansiering af købet
Når du skal finansiere en andelslejlighed, bliver købsprisen typisk finansieret gennem et banklån samt en udbetaling på 5 procent af købsprisen. Størstedelen af bankerne definerer i dag købsprisen som den tekniske pris på lejligheden, som er den annoncerede salgspris plus lejlighedens andel af foreningens gæld.
Hvis andelslejligheden er udbudt til 500.000 kr. med en teknisk pris på 2.000.000 kr., skal du lægge en udbetaling på mindst 100.000 kr. Du bør som køber tage udgangspunkt i den tekniske pris, når du skal beregne hvad du skal udbetale.
Hvis du får brug for at låne penge til udbetalingen til andelslejligheden, kan du pantsætte en genstand af en bestemt værdi, når du låner penge. Når du skal låne penge til en bolig, kan du stille din bolig som sikkerhed. Her bruges lånet til at finansiere købet af din bolig. Læs mere her for at se mulighederne for at låne penge med pantsætning.
Købsprocessen
Når du skal til at købe andelsboligen, er det en god idé at kontakte din bankrådgiver eller en advokat til at gennemgå alle oplysningerne og dermed rådgive dig i det videre forløb.
Dette er en vigtig rådgivning, da nogle foreninger kan være i en stor gæld og du kan dermed risikere at hæfte med hele din formue for hele foreningens gæld, hvis ikke papirerne bliver gennemgået detaljeret.
I selve købsprocessen, skal andelsforeningens bestyrelse først godkende købsaftalen og dig som køber. Derefter betaler du købssummen til foreningen, hvorefter de udbetaler den til sælger med fradrag af eventuelle skyldige beløb til foreningen. Derefter skal du have udleveret et andelsbevis, når du har betalt købesummen. Dette andelsbevis er et bevis på at du som andelshaver har betalt indskud og at du har brugsretten til en bolig i andelsboligforeningen.