Økonomiguide: 4 hemmeligheder der sikrer bedre økonomi

Økonomi er et emne der er svært at finde rundt i for de fleste danskere. Mange mener, hvis de selv skal sige det, at de har godt styr på deres økonomi. Men dette er ikke altid tilfældet. En af grundende til dette er at der eksisterer mange økonomiske myter som mange stadig følger. Så hvis du gerne vil have en bedre økonomi i fremtiden, så kommer der her fire hemmeligheder der kan hjælpe dig med dette.

1: Variabel eller fast rente? Altid variabel!

Mange danskere vælger i disse år at omlægge deres realkreditlån da man har kunnet få fastforrentede 30 års lån med en rente på 1,5%. men selvom dette er lavt så er det næppe den billigste løsning heller ikke på den lange bane. For hvis man kigger i historiebøgerne så har det altid været bedst at tage den variable rente. Og selvom renterne er lave i en lavkonjunktur og traditionelt højere i en højkonjunktur så har det altid vist sig at den variable rente er den billigste løsning.

Dette kan forklares med at der altid vil være finansielle usikkerheder rundt omkring i verden og dette betyder at diverse nationalbanker – herunder den amerikanske og den europæiske som Danmark følger hurtigt sænker deres renter. Derudover skal man huske at på grund af Danmarks fastkurspolitik sættes vores rente ikke efter hvordan den danske økonomi har det men nærmere den europæiske og den er ofte i dårligere forfatning end den danske og derfor får vi lavere renter end vi burde have i forhold til vores økonomi. Dette forklarer hvordan vi lige nu kan have rekordbillige lån men stigende beskæftigelse og vækst på omkring 1.5 % af BNP.

2: Skift bank med jævne mellemrum – det gør din nabo ikke

En anden ting der over dit liv kan spare dig for mange penge er at skifte bank. Undersøgelser har vist at danskerne er blandt dem der skifter bank mindst og som konsekvens af dette får man ikke de bedste priser i banken og dermed heller ikke de bedste renter. Danskerne orker som sagt ikke at bøvle med økonomien og har derfor stor tillid til deres bankmand. Men en bankmand vil gerne tjene penge så hvorfor skulle han give dig de bedste priser hvis ikke du presser ham? Jo mere gæld du har jo bedre en kunde vil du være for en bank. Rent faktisk så viser undersøgelserne at danskerne gennemgår flere skilsmisser end bankskifter i deres liv.

3: Overvej at flytte din pensionsopsparing til udlandet

En tredje mulighed man kan benytte sig af hvis man gerne vil have en bedre økonomi er at flytte sin personlige – det vil sige private – pensionsopsparing til udlandet. I løbet af den forrige regering med Helle Thornings Schmidts regering hentede regeringen over fire år mere end 100 milliarder kroner ind i skat på pensioner. Det er langt fra alle lande der benytter disse metoder så hvis man gerne vil undgå at få sin pensionsopsparing beskattet før tid er, kan man overveje at flytte den for eksempel til Schweiz der har stor ekspertise i at forrente pensionsopsparinger.

4: Undgå dyre forbrugslån

Som en sidste ting så bør man altid undgå at optage dyre lån hvis man gerne vil have en god økonomi på den lange bane og økonomi er noget man skal tænke langsigtet med. Men på trods af dette så optager danskerne både kviklån og dyre forbrugslån som disse som aldrig før. Hvis man står og mangler penge her og nu er det bedre at have en aftale med sin bank for eksempel om oprettelsen af en kassekredit. Dette er en langt billigere løsning ens at tage et reelt forbrugslån.