Pantebrevet oplever en genfødsel på landet

Realkreditlånet har altid været den billigste måde at finansiere et boligkøb på.

De personer, der ikke kunne få et realkreditlån, måtte i stedet optage et banklån.

Men hvad så med de personer, der heller ikke kunne få et banklån, fordi deres økonomi var svag – eller, endnu oftere, fordi de køber et hus i det, vi i dag kender som ”Udkantsdanmark”?

De må få et pantebrevslån.

Pantebrevslånet var mere udbredt i 70’erne og 80’erne, men har altid været en dyrere finansieringsform. Det er for de personer, der ikke har mulighed for at få realkreditlånet eller banklånet. Efter finanskrisens start i 2007-2008 har det været ganske mange personer i Danmark.

Renter over 7 %

Med et pantebrev er det ikke almindeligt at have renter på 7 % eller over.

Til sammenligning er renten inklusive bidragssats på et realkreditlån mellem 2 og 3 % i Danmark, mens et banklån koster 4-6 %. Pantebrevet kan komme op over 10 % og ses ofte sammen med sælgerfinansiering, hvor sælger yder et lån til køber ved at lade betalingen ske løbende og over tid.

Formidlingstjenester dukker op

Et andet element der bidrager til pantebrevenes genfødsel er nye portaler – som Udenombanken og FairKredit – hvor du som bruger har mulighed for at få hjælp til at optage pantebrevslånet.

Portalerne hjælper låntager med at blive sat i forbindelse med relevante virksomheder og hjælper med at udarbejde ansøgningen, så chancen for at få pantebrevet stiger. Det er en ydelse, portalerne tager sig betalt af i form af et ”no cure, no pay”-princip, hvor den endelige långiver betaler en mindre procentdel af lånet (”hovedstolen”) i gebyr.

Herved er interesserne ensrettede – pantebrevsportalerne får også kun betaling,. hvis de sager de sender rent faktisk ender med at blive til optagne pantebreve for pantebrevsudbyderen.

For investor – et alternativ med højere rente

Bag et pantebrev ligger typisk en eller flere private investorer. De smider egne penge ind i pantebrevet i håbet om at opnå et højere afkast, end traditionel investering i aktier eller ejendomme kan give.

Det er dog også forbundet med en højere risiko end aktier og ejendomme at investere i pantebreve. De personer der optager pantebreve kan ikke komme igennem et lånecheck ved et af de almindelige bankinstitutter – det er således de ”dårlige kunder”, man låner penge til. Dem bankerne ikke ville lege med.