Sådan undgår du at betale for meget for dit lån

Hvis du står og skal finansiere en ferie, ny virksomhed, ny bolig eller andet, som kræver flere penge end du har til rådighed kan det i mange tilfælde være nødvendigt at låne penge. Det kan dog være svært at finde ud af hvilket lån, der er billigst for en, da banker og realkreditinstitutioner ikke altid er lige overskuelige.

For at finde frem til det mest optimale lån for dig, er det vigtigt at forstå det sprog bankerne bruger til at forklare lånene.

Renten

Renten beskriver den pris du skal betale for at låne penge af långiveren. Generelt set er renten højere jo længere tid du bruger på at betale pengene tilbage, da der er større risiko for bankens side om det er muligt for dig at betale pengene tilbage. Du skal derfor før du låner penge finde ud af hvor hurtigt du kan betale lånet tilbage, hvilket også kaldes for løbetiden.

Løbetid

Løbetiden af et lån beskriver, hvor lang tid du bruger på at betale pengene tilbage, hvilket normalt måles i måneder eller år. Det er næsten altid bedst at betale lånet tilbage så hurtigt som muligt, men en kortere løbetid, betyder også at man betaler mere tilbage af gangen.

Gebyrer og afgifter

De fleste mennesker kigger oftest kun efter at få en lav rente, men der er ofte forskellige gebyrer og afgifter forbundet med at låne penge. Det er især vigtigt at være opmærksom på gebyrer og afgifter ved mindre forbrugslån, som oftest er meget omkostningstunge. For at kunne sammenligne de samlede udgifter forbundet med et lån, skal du derfor kigge på de årlige omkostninger i procent, som beskriver summen af afgifter, gebyrer og renten.

Årlig omkostninger i procent (ÅOP)

Långivere er efter lov forpligtiget til at oplyse de årlige omkostninger forbundet med lånet, for at give forbrugeren indsigt i hvad man betaler for. ÅOP er det bedste sammenligningsgrundlag når man skal sammenligne forskellige typer lån.

 

Find det bedste lån til dig

Som udgangspunkt skal du forsøge at låne så lidt penge som muligt, da det altid koster penge at låne penge, men det er ikke altid en mulighed. Derfor skal du først gør op med dig selv hvor mange penge du har brug for, og hvor hurtigt din egen økonomi tillader dig at du lånet tilbage.

Hvis du har brug for at låne pengene hurtigt kan du bruge en sammenlignings side af kviklån, hvor du kan sammenligne de forskellige långivere og deres priser. Her kan du f.eks. bruge Tankpenge.dk, som sammenligner priser på forskellige hurtiglån.

Hvis du derimod har brug for et større lån vil det derimod kræve at du snakker med din bankrådgiver, der vil give dig et tilbud på hvor meget et større lån vil koste dig.