Afbetaling – do’s and don’ts

Der er rigtig mange, der vælger at kæmpe mange forskellige ting på afbetaling. I rigtig mange tilfælde, kan det være en fin ide, og i mange tilfælde kan det være en rigtig dårlig ide. Det gode er naturligvis, at man kan købe noget, man måske ikke lige havde råd til, fordi man skulle spare sammen i mange måneder eller år for at have pengene i hånden.

Dette er dog også en af de dårlige elementer ved det. Man kan nemlig komme til at købe noget, man reelt ikke har råd til. Det kan være, at man godt kan se sig ud af at skulle betale 500 kroner om måneden, men efter et par år er situationen måske en anden, og det kan være meget svært at finde de 500 kroner.

Køb ting du har brug for og gavn af

Der er nogle ting der kan være gode at købe på afbetaling, og det er især ting, som du har glæde og gavn af i lang tid. Hvis du køber en seng på afbetaling er det noget du bruger hver dag, og som du vil have i mange år, og minimum i den periode du afbetaler den. Samtidig er det også en investering og noget, der giver mere mening end en hurtig forbrugsgode, som du lige forelsker dig i.

Køber du en mobiltelefon, er det ikke helt så sikkert at dette er tilfældet. Hvis du hører til dem, der gerne vil have det nyeste hele tiden, beholder du nok ikke din telefon i 36 måneder, og dermed kan du ende med at gå og betale af på noget du ikke længere bruger. Endnu værre kan det være, at du betaler af på én telefon, og køber en anden ved siden af. Skal du købe en mobiltelefon på afbetaling, bør du derfor bide tænderne lige sammen og købe den over 12 måneder.

Køb rentefrit

Der er mange butikker og webshops der tilbyder rente og gebyrfri betaling af varer. Butikkerne tjener pengene ved at du køber en given vare og behøver derfor ikke tjene på lånet. Lånet du derimod pengene i en bank eller anden kreditforretning, så er deres forretning netop at tjene på dette.

Hvis du skal købe en større ting, er det derfor ofte en god ide at tjekke om forhandleren eller en anden forhandler kan tilbyde det rentefrit.