Danskerne spiser for mange kosttilskud

I dag tager flere danskere kosttilskud, selvom de ikke endvidere har brug for dem. En ny analyse fra DTU Fødevareinstitut viser at seks ud af ti danskere i dag bruger kosttilskud, selvom langt størstedelen får de tilstrækkelige mængder af de vitaminer samt mineraler de har brug for gennem deres kost.

For flere kan brugen af kosttilskuddene være helt unødvendige, mens det for andre kan føre til alt for høje indtag af både vitaminer samt mineraler. Der er i dag i Danmark ikke nogle generelle anbefalinger til det danske folk om, at de skal indtage kosttilskud.

Derfor er denne undersøgelse fra DTU Fødevareinstitut også interessant, da det viser et klart billede af, at danskerne spiser alt for mange kosttilskud.

Jern og D-vitamin

De gennemgående undtagelser af vitaminer og mineraler, som de fleste ikke får dækket af deres almindelige kost, er D-vitamin og jern. Selvom vi får dækket vores D-vitamin via sollyset om sommeren, kan det være væsentligt svære, at få nok D-vitamin udelukkende fra sollyset i vinter halvåret.

Her vil det være din kost, som er den væsentligste kilde til D-vitamin. Næsten alle i dag får for lidt D-vitamin gennem deres kost.

DTU Fødevareinstituts tal fra deres undersøgelse viser at voksne med meget høj sandsynlighed indtager for lidt D-vitamin fra deres kost. Også kosttilskuds-brugere er der en høj risiko for har et utilstrækkeligt indtag af D-vitamin.

Det samme er gældende for jern fra vores kost. Dem der bruger kosttilskud, viser det sig, at der er markant færre med utilstrækkeligt indtag jern. Derfor kan det være en god idé, at bruge kosttilskud i form af jern, hvis du er en af de ramte i undersøgelsen.

Højere risiko for alt for høje indtag

Gennem vores almindelige kost er det kun de færreste, der har et indtag af vitaminer samt mineraler, der overskrider den øvre grænse. Ved et forbrug af kosttilskud fører det ikke overraskende til en stigning og et højt indtag af vitaminer og mineraler, men kan også føre til at du ender med at overskride de øvre tolerable grænser i længere tid.

Spiser du en varieret og en sæsonbestemt kost, vil du ikke få samme antal vitaminer og mineraler gennem din kost.

Spiser du derimod et tilskud, vil tilskuddet altid have samme høje indhold af både vitaminer og mineraler. Derfor kan personer der regelmæssigt indtager kosttilskud have en højere risiko for at indtage for mange vitaminer og mineraler, i forhold til den øvre tolerable grænse.