Få styr på økonomien

Føler du sommetider, at din økonomi er én stor rodebutik? Du er bestemt ikke alene, for rigtig mange har udfordringer ved at holde styr på deres budgetter og kontoer. Der skal dog ikke altid så meget til, før der bliver mere luft i økonomien. Læs bare med her.

Omlægning af lån

Det kan sommetider være nødvendigt at tænke i at ændre på sine lån. Det kan både være positivt og negativt. Hvis du har taget et lån, som skal tilbagebetales over 30 år, men du i dag tjener langt mere, end da du tog lånet, kan du vælge at omlægge det, så du hurtigere får det betalt af. Det kan være en god beslutning, fordi du langt hurtigere bliver gældfri.

Det kan også gå den anden vej rundt. Måske har du taget et lån, som skal betales over 10 år, men nu har du mistet jobbet, og du sidder meget stramt i det for en periode. Her kan du vælge at tage med din bank eller andre fagfolk, som kan rådgive dig om, hvad der er klogest at gøre. Du kan også læse mere om omlægning af lån, hvis du gerne selv vil blive klogere på området.

Tænk før du handler (ind)

Der kan være rigtig mange penge at spare, hvis man lige tænker sig om en ekstra gang, før man fylder indkøbsvognen på den helt store tur. Det er selvfølgelig ikke på madbudgettet, at man skal skære for hårdt ind til benet, men man kan sagtens undlade at købe varer, man i forvejen har derhjemme.

Gør derfor dig selv den tjeneste at skrive en indkøbsseddel, så du ved, hvad du reelt mangler. Hvis du handler direkte fra arbejde, kan du tjekke skabene og køleskabet om morgenen, så du ved, hvad du har i forvejen. Undgå at købe unødvendige varer, som bare ender med madspild.

Spis rester

Hvis du vil spare lidt på madbudgettet, kan du vælge at tømme lidt ud i køleskabet en gang eller to om ugen. Der er virkelig penge at spare, og det er nemt at lave rester til noget lækkert. Har du fx noget kød eller fisk til over, kan du pifte det lidt op med lidt lækre krydderier og måske nogle grøntsager fra en af de andre dage. Lad fantasien gøre sit arbejde, og så kan du sagtens spise lækker mad, selvom det er rester.

Spar op

Det er altid klogt at lægge lidt til side, hvis du har nogle planer i den nærmeste fremtid, som du gerne vil bruge penge på. Skal du eksempelvis på ferie, eller vil du købe et nyt smart TV, så prøv om du kan lægge lidt til side hver måned. Det giver både en følelse af overskud i hverdagen, og du har bedre samvittighed, når du bruger pengene.