Investering i aktier kan gøre dig velhavende

Investering i aktier er en god mulighed for at tjene flere penge ved siden af din almene månedsløn. Vi guider dig igennem aktieverdenen med gode råd til, hvordan du kommer i gang sikkert og ordentligt.

Få kapital til din aktieporteføljekonto

At handle med aktier, kan for nogle mennesker være utrolig nervepirrende. Det med, at man ikke helt kan styre hvad der sker på aktiemarkedet, kan for nogle være meget ukomfortabelt. Men med den rette vejledning, kan vi klæde dig på til at blive en rigtig investor.

Hvis du spørger dig selv: Hvem er den første jeg betaler til hver måned? Du vil muligvis svare husleje eller regninger. Men det rigtige svar er dig. Du skal være den første du betaler til hver måned. En tommelfingerregel er, at du skal kunne lægge 10% og gerne mere af din månedlige indtægt til side til investeringer. Disse 10% procent eller mere, må ikke bruges på dig selv, men skal gå ind på din porteføljekonto.

Du bør blandt andet også undersøge, hvor mange penge ud har i banken, som bare står og taber værdi, der i realiteten kan bruges på investeringer.

Det der sker ved at have pengene stående i banken er, at de bliver ædt op af inflationen. Inflationsraten er på nuværende tidspunkt omkring på 1,4% og den siges at stige i de kommende år. Det vil sige, hvis du har 100.000 kr. på kontoen, vil værdien af pengene være på 98.600 kr. i slutningen af året ved de 1.4%. Dette sker hvert år, men du kan redde din opsparing fra inflationen, hvis du investerer dine penge.

Når du opnår et positivt afkast på dine investeringer, bør du ikke gøre brug af denne profit. Vi fortæller hvorfor senere i artiklen.

Lav et budget for din økonomi

Det kan være en rigtig god idé at føre budget over alle dine udgifter og indtægter. På den måde kan du få mere kontrol over din økonomi. Du bør lave en sektion i dit budget, hvor du giver dig selv ”lommepenge”, som du netop må bruge på dig selv. Når man handler med aktier, skal man have godt styr på sin økonomi, så man ikke pludselig står med for få penge, fordi man har alt investeret i aktier.

Du bør derfor også have et backupbeløb med på dit budget, som du kan benytte dig af, hvis du render ind i uforudsete udgifter. Denne fejl er der en del som har prøvet. Står du på et tidspunkt og skal bruge nogle penge, er du i værste fald nødt til at sælge nogle af dine aktier for at få penge. Dette kan gøre, at du så går glip af den fulde profit.

Dine penge kan avle

Når du begynder at få de første positive afkast på dine investeringer, bør du ikke bruge noget af din profit. Jo flere penge du har, jo hurtigere går det med at tjene endnu flere.

Investerer du for eksempelvis 100.000 kr. og du får et positivt afkast på blot 15% vil du have tjent 15.000 kr. i afkast på den tid. Hvis du så bliver ved, så du investerer din samlede kapital igen på nu 115.000 kr. og igen får eksempelvis 20% i afkast vil du pludselig have 138.000 kr.

Hvis du så derimod havde brugt de 15.000 kr. som du fik i afkast ville du kun have tjent 20.000 kr. så du samlet set kun ville have 120.000 kr.

På den måde kan din penge avle ganske hurtigt og jo mere du investere, jo flere penge kan du få ud af det.

Risikovillighed og aktiemarkedet

Der findes forskellige strategier baseret på folks risikovillighed. Du kan både investere i virksomheder, som du kan se der stiger markant på aktiemarkedet og hoppe med på bølgen. Denne strategi er dog temmelig risikabel, da du ikke helt ved, hvornår den falder igen, men afkastene kan være ganske fremragende. Eller du kan købe flere aktier inden for samme sektor, hvis du ønsker at køre den nogenlunde sikkert.

Det er muligt at indhente oplysninger om de danske virksomheder og deres årsrapporter med alle deres tal, som du kan bruge til at læse og analysere på virksomhedens økonomi på CvR.dk

Ønsker du at følge med i aktiemarkedet og finansverden bør du læse mere på Børsen.dk

 

Summary