København – Leje eller eje bil?

I København udspiller sig lige nu et deleøkonomisk forsøg.

Car2Go har 200 Mercedes Smart-Cars stående i byen, du kan tage og køre rundt i for 3 kroner i minuttet. Arriva har lanceret Drive-Now, hvor 400 elbiler – BMW i3’ere, for at det ikke skal være løgn – står klar til at fragte dig for blot 4 kroner i minuttet. Med moms og det hele.

Det er billigt og en oplagt løsning, hvis du ikke kører særligt meget i bil.

Men hvor meget bil skal du egentligt køre for at det bedre kan betale sig selv at købe en fremfor at leje, når du lige har brug for det?

Vi prøver at sætte lidt tal på..

OBS: Vi har ikke medtaget besværlighedsfaktoren ved, at en anden person jo kan tage din bil og køre væk i den, hvis du lejer den. Hvis du har børn der skal afleveres og hentes samme tid hver eneste dag er det at leje en bil fra gang til gang, andre kan tage når du har parkeret den, måske mindre oplagt end at eje en bil.

Prisen for at have bil i København

I dag kan det næsten ikke betale sig at eje en bil. Lad os derfor gå ud for, at du leaser den.

For eksemplets skyld går vi ud fra, at du leaser den samme bil, som du har mulighed for at køre med, hvis du vælger Drive Nows BMW i3-elbiler.

Du har mulighed for at lease en BMW i3 fra ca. 3.200 kroner om måneden med en begrænset udbetaling. Lad os sætte udgiften til strøm på 300 kroner om måneden, mens din forsikring koster dig 200 kroner om måneden.

OBS: Mange danskere betaler alt for meget for deres bilforsikring. Følg linket her for at få 3 tilbud på din bilforsikring fra forskellige selskaber. Når du sætter forsikringsselskaberne op imod hinanden øges din chance for rent faktisk at få et godt tilbud og derved spare op til flere tusinde kroner om året på din bilforsikring: Find Billig Bilforsikring.

Det giver samlede omkostninger for 3.800 kroner om måneden. Til gengæld er bilen din og ingen andre kan tage den og køre væk i den. Hvis du ikke er kørt til arbejde kan du til gengæld heller ikke være heldig, at en anden er kørt til samme arbejdsplads og du kan tage denne bil hjem.

At udregne hvor meget du skal køre i en Drive Now BMW i3 for at bruge de samme penge er nemt. Vi tager de 3.800 kroner og dividerer med 4 kroner (som er beløbet du betaler inklusive moms for at køre i ét minut).

3800 / 4 giver 950.

Du har således 950 minutter, eller 15.6 timer, du kan køre i uden at det koster dig mere.

Reelt vil du have længere køretid hos Drive Now. Du kan nemlig ikke betale mere end 190 kroner per time, selvom 4×60 er 240 kroner. Du er også begrænset til et specifikt beløb per dag.

Med andre ord: Du kan køre lidt over en halv time hver dag for samme pris, som du ville kunne lease en hel bil for.

Spørgsmålet er så her – kan det bedre betale sig for det at eje bilen, selvom leje koster så forholdsvis lidt som tilfældet er?

For nogle er det besværligt med en bil, der kan forsvinde. Andre ser det smukke i at en anden bil dukker op.

Nu kender du i hvert fald regnestykket bag.