Sådan bliver du selvstændig bogholder

Som bogholder hjælper du virksomheder med at holde styr på deres moms, betale løn til tiden, rykke debitorer og mange andre administrative opgaver.

Det er en stilling, hvor du har rig mulighed for ikke alene at blive ansat i et revisionshus eller større virksomhed – men også starte op som selvstændig.

Hvordan sidste kan lade sig gøre, kigger vi nærmere på i denne artikel:

Din uddannelse

Du kan blive selvstændig bogholder på en to almindelige måder. bogholder er ikke en beskyttet titel, og du kan således kalde dig bogholder, når du ønsker det.

Det er dog mere troværdigt med en vis uddannelse i bagagen.

  • Det normale forløb er med folkeskolens afgangseksamen, et forløb i en erhvervsskole samt en efterfølgende praktikperiode.
  • Det alternative forløb er et 6 ugers regnskabskursus for ledige, hvor du intensivt undervises til at passe ind i en virksomheds økonomifunktion og samtidigt her lærer, hvad du grundlæggende har brug for med henblik på at starte selv

Den generelle kontoruddannelse er også en mulighed for dig, der gerne vil være bogholder.

Kundetilgang

I praksis opstår den største udfordring som selvstændig bogholder i forbindelse med at hverve kunder.

En – lidt gammeldags – metode til at hverve kunder er at deltage i netværksmøder, hvor du møder andre selvstændige og erhvervsdrivende. Mange danskere er dog ukomfortable med denne måde at møde andre mennesker på.

En i praksis mere brugbar tilgang til din markedsføring er at benytte dig af de muligheder, internettet tilbyder:

  • ”Indhent 3 tilbuds”-portaler som Ageras A/S lader dig komme i kontakt med kunder, der aktivt søger efter en bogholder lige nu. Du betaler et par hundrede kroner for hver kundeemne, du kommer i kontakt med. Jo bedre en sælger du er, jo flere kunder får du ind på denne måde.
  • Med din egen hjemmeside som reference, kan du hjælpe andre i iværksættergrupper på Facebook og debatfora som Amino. Når du har hjulpet en person med et spørgsmål i en gruppe, kan du indtaste et link til din hjemmeside, så andre, der også læser med lærer dig at kende.
  • Med Google AdWords og Facebook har du mulighed for direkte at annoncere til virksomheder, der lige nu er på udkig efter en ny bogholder. Dette er betalt annoncering, men uhyre effektivt, hvis du får hjælp af en kompetent konsulent til at sætte det op.

Du skal ikke være bange for at investere et mindre beløb i din markedsføring til at starte med. Dine kunder har en høj livstidsværdi, da en virksomhed ofte er kunde ved dennes bogholder og revisor i mange efterfølgende år.

Nemt at gå blive lønmodtager

Hvis du først har haft succes som selvstændig lønmodtager, har du gode muligheder for at skifte over som lønmodtager senere.

I praksis er det sværeste for mange i forbindelse med livet som selvstændig at skaffe kunder.

Hvordan markedsfører du dig over for dine potentielle kunder – og hvordan sikrer du, at de bliver ved dig i lang tid?

Som selvstændig bogholder har du skaffet kunder. Når du bliver ansat et sted, er du således ikke alene arbejdskraft – du betaler måske det hele eller det halve af din egen løn med de kunder, du tager med ind.

En tilværelse som selvstændig er således nem at trappe ned senere, hvis du gerne vil bruge mere tid sammen med dine familie eller blot ønsker at ”stige af karriereræset” igen.