Skattereglen der betyder, dit selskab ikke bør investere i aktier

Investering i aktier er en af de foretrukne måder for mange danskere at spare op til alderdommen på.

Ved at varetage dine investeringer vel og trække dig ud af markedet før pension og før det eventuelt går ned og aktieinvestering også en fantastisk måde at få dine penge til at yngle på.

Især én skatteregel bør du dog være meget opmærksom på forinden du giver dig ikast med køb og salg af værdipapirer.

Nemlig reglen om lagerbeskatning.

Loven om lagerbeskatning af aktier gælder for selskaber og pensionsmidler. Den betyder, du efter et år bliver beskattet af dine gevinster – realiserede, som ikke-realiserede.

Med andre ord: Hvis du har købt aktier for 100.000 kroner og de nu er 120.000 kroner værd bliver du beskattet af gevinsten på 20.000 kroner selvom du ikke har solgt dine aktier og derved nydt godt af din gevinst. Det sætter krav til din likviditet og opfattes af mange som en urimelig beskatning.

Lån penge privat til aktier som alternativ

Er du selvstændig med penge i et holdingselskab bør du derfor overveje anden kilde til investering end aktier, hvis du ikke ønsker at trække dine penge ud af selskabet og lade dem beskatte privat. En mulighed er i stedet at engagere dig i ejendomsinvestering.

Som privat investor har du et ønske om at lade så mange af dine midler som muligt investere. Med en tilpas lang tidshorisont er du næsten sikker på at tjene penge. Derfor kan du overveje at låne penge til din kommende investering.

Når du låner penge til at investere for kaldes det at ’geare’ din investering.

Gearing af din investering er farligt især, hvis du ”låner dig op til begge ører”. Her kan banken nemlig trække tæppet væk under dig hvis aktierne falder og derved snyde dig for det store opsving, der normalt følger efter et fald. Du kan med andre ord blive tvunget til at trække dig ud på det værst tænkelige tidspunkt; lige når du skal til at tjene penge på et opsving.

Vælger du at investere for lånte penge er forudsætningen du har adgang til billig lånekapital. Du kan over en lang periode forvente et afkast af dine aktier på cirka 5 % om året. Hvis du har mulighed for at forhøje dit realkreditlån i huset med et kortfristet F3-lån til 2 % giver det derfor som udgangspunkt mening – hvis din økonomi er stærk nok til at betale de penge du eventuelt låner i huset, så du kan holde dine aktier, hvis de er faldet i værdi.

At låne penge til at investere for i form af kviklån eller andet kortsigtet lån kan ikke anbefales som strategi. Dette kræver, at du ikke blot ’slår’ markedet, men fuldstændigt massakrerer markedet i forhold til afkast. Det kan kun forventes af meget få personer og det er ikke private investorer, der blot ønsker at spæde lidt til pensionen.