Stor guide: Sådan sikrer du dig selv i tilfælde af arbejdsløshed

Danmark er et godt land at miste sit arbejde i. Du har mulighed for at indrette dig med lave indtægter og billigt forsikre dig mod arbejdsløshed.

Vi kigger i denne guide nærmere på hvad du kan gøre for bedst at forberede dig mod en senere tilværelse som selvstændig. Guiden er delt op 4 punkter, hvor første og sidste punkt sandsynligvis er de vigtigste.

Lav en kop kaffe og sørg for at læse det hele igennem. Det bliver du glad for senere.

A-kasser

Det i praksis vigtigste punkt er, at du melder dig ind i en af de danske a-kasser. Der findes a-kasser til specialiserede fag som ledere og sælgere samt selvstændige, ligesom du har mulighed for at tilmelde dig en af de brede.

Har du været medlem af en a-kasse i et år har du ret til at modtage dagpenge. Dagpengesatsen lige nu er cirka 17.000 kroner før SKAT. I modsætning til kontanthjælp er det ikke et krav, at du har brugt din egen formue (og derved solgt bil og hus) for at modtage støtten.

Du har ret til at modtage dagpenge i op til 2 år.

Et medlemskab af en a-kasse koster ca. 450 kroner og du har til en vis grænse mulighed for at fradrage det i SKAT. Du kan herudover overveje medlemsskabet af en fagforening afhængigt af i hvilket fag, du sidder.

Kilder: tjek Billigakasseguide.dk for at se hvilken arbejdsløshedskasse, der passer bedst til dig.

Små faste omkostninger

Hvis uheldet er ude og du bliver arbejdsløs er det vigtigt at kunne skalere dine omkostninger ned. For mange danskere bruger hver måned cirka hvad de tjener; hvis de tjener mindre har de straks sværere ved at nedsætte deres faste omkostninger.

Du bør:

  • ikke sidde i en alt for dyr lejlighed
  • Lease frem for at eje en bil; eventuelt tage offentlig transport
  • Sætte dine almindelige indkøb i system så du ved hvad de koster
  • Optimere forsikringsordninger, bankaftaler og andet, så du er sikret et vist rådighedsbeløb

Du kan eventuelt overveje at alliere dig sammen med en økonomisk rådgiver for at sikre dit rådighedsbeløb bliver vedligeholdt selv i tilfælde af, at du kommer til at gå ned i indtægt. Det kan ske på bekostning af pensionsopsparing og feriekonto og lignende tiltag, der er rare og gode, men ikke strengt nødvendige.

Hav flere indtægtsgrundlag

Har du lige nu kun én indtægtskilde i form af dit almindelige job?

Det er farligt – for så ryger hele indtægten også på en gang.

Tænk over hvordan du kan skabe flere indtægter. Det meste oplagte er at blive freelancer (mere om herunder). Det er ligeledes vær at kigge på at investere formue i ejendom med henblik på udlejning.

Bliv freelancer

Vi lever i dag i en freelanceøkonomi.

Det er nemmere end nogensinde før at blive freelancer. Du kan skrive tekster, hjælpe med design og programmering, bistå som økonomisk rådgiver eller et helt fjerde emne.

Som freelancer kan du sætte lighedstegn med hvor mange timer du kaster ind i din virksomhed og hvor mange penge, der kommer ud i den anden ende.

Du får også bedre mulighed for at planlægge din tid og du bliver – måske vigtigst af alt – din egen chef.

Hvad vil du lave i dag? Det bestemmer du helt selv!